Het antwoord op eenzaamheid

“Jaren geleden bedacht ik dat ieder voor zich wonen, alleen in een eigen huisje, geen fijne manier van leven was”, begint Silvie Dronkers, oprichter en voorzitter van de coöperatieve vereniging Noorderzon. Samen met Stadgenoot ontwikkelt Noorderzon nu een pand met dertig huurwoningen (sociaal en middensegment) voor een woongroep voor 55-plussers op Oostenburg.
Van links naar rechts: Karlijn de Kruif, Silvie Dronkers en Pierik l’Istelle. Dorien Buckers ontbreekt op de foto. Fotograaf: Jos Heijnen

“Jaren geleden bedacht ik dat ieder voor zich wonen, alleen in een eigen huisje, geen fijne manier van leven was”, begint Silvie Dronkers, oprichter en voorzitter van de coöperatieve vereniging Noorderzon. Samen met Stadgenoot ontwikkelt Noorderzon nu een pand met dertig huurwoningen (sociaal en middensegment) voor een woongroep voor 50-plussers op Oostenburg.

“Je hebt je eigen huis, maar in het pand zit ook een algemene ontmoetingsruimte”, licht Silvie toe. “Je woont zelfstandig, maar je doet wel dingen samen en je maakt verbinding met de buurt.”

Meerwaarde

De samenwerking met Stadgenoot begon twee jaar geleden, toen Noorderzon na een wervelende pitch – geen saaie powerpointpresentatie maar een dans – het project kreeg toegewezen.

“Noorderzon past precies in wat Stadgenoot met nabuurschap voor ogen heeft”, zegt Dorien Buckers (adviseur Klant en Woning van Stadgenoot). “Aandacht, zorg en belangstelling voor elkaar, maar tegelijk een meerwaarde voor de buurt door middel van allerlei gezamenlijk projecten.”

“Het gaat niet alleen om eenzaamheid”, vult Karlijn de Kruif (Ontwikkelingsmanager Stadgenoot) aan. “Je ziet ook dat mensen langer zelfstandig thuis willen wonen. En moeten wonen. De vraag is: hoe kan je dat op een goede manier faciliteren? Maar daarnaast zien we het als een grote opgave om de eenzaamheid op te lossen. Dat geldt niet alleen voor de doelgroep ouderen: eenzaamheid zie je door alle lagen heen. Stadgenoot zet zich daarom in voor allerlei collectieve woonvormen. Dat doen we al jaren – Stadgenoot telt rond veertig woongroepen – maar het is lang geleden dat we samen met de woongroep vanaf de tekentafel ontwikkelen: de vorm van het gebouw, de woningplattegronden, de gezamenlijke ruimtes.”   

Motivatie

De bedoeling is dat het schetsontwerp voorjaar 2020 klaar is en dan de samenwerkingsovereenkomst met Noorderzon getekend kan worden. Daarna werkt het bouwteam bestaande uit  onder andere de aannemer en architect het schetsontwerp verder uit en kan de bouw naar verwachting eind 2021 beginnen. De oplevering is eind 2022, begin 2023. De selectie van de dertig huishoudens doet Noorderzon zelf. “We zijn niet op zoek naar mensen die een woning willen hebben”, zegt Silvie. “Die zijn er genoeg. De mensen van onze groep wonen trouwens op zich al mooi en goed en gaan er zelfs in meters op achteruit. Waar het vooral om gaat, is je motivatie om dingen samen met anderen te willen doen.”

Met toestemming overgenomen uit het Petersburgjournaal van december 2019

Deel dit bericht: